Matematika je prirodna znanost, a upoznavanje s njom dobro je početi još od najranijeg djetinjstva

Rano učenje matematike

Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju, a evo i zašto:

 • Djetetovo znanje matematike u vrtićkoj dobi predviđa kasniji akademski uspjeh bolje nego vještina čitanja ili pažnje (rezultati istraživanja Instituta za učenje i neuroznanost, Sveučilište u Washingtonu).
 • Matematika je dio djetetove svakodnevice. Svaki matematički trenutak koji iskoristimo je poput stanice za punjenje koja pomaže djeci da budu spremnija za rano učenje matematike.
 • Matematika nisu samo brojevi, ona je i sortiranje, građenje, uočavanje uzoraka, uspoređivanje i opisivanje okoline, imenovanje različitih oblika. Postoji mnogo načina za uključivanje učenja matematike u svakodnevne trenutke.
 • Istraživanja pokazuju da i malo uključivanje matematike u običan razgovor, poput pitanja o tome koliko će predmeta biti ako jedan dodamo ili oduzmemo, donosi velike rezultate.
 • Mišljenje roditelja o matematici također utječe na stavove djeteta o matematici. Djeca primjećuju kada odrasli osjećaju tjeskobu zbog matematike ili govore stvari poput „neki ljudi jednostavno nisu dobri u matematici. ” Umjesto da kažete "Nisam dobar u matematici", pokušajte reći: "Daj da pokušam to shvatiti." Usredotočite se na rješavanje problema. Vaše riječi i stav su važni!
 • Važno je vjerovati da vaše dijete može postati bolje u matematici i razviti matematičke vještine. Razmišljanje o rastu, uvjerenje da možemo nastaviti učiti i biti sve bolji u matematici, vrlo je važno u podršci djeci da postanu matematičari te razviju samopouzdanje.
 • Možete poticati pozitivan stav prema matematici. Pronađite načine da ugodne matematičke aktivnosti i razgovor o matematici uključite u redovne aktivnosti poput kuhanja, postavljanja stola ili šetnje. Pronađite matematičke aktivnosti u kojima Vi uživate i osjećate se samouvjereno.
 • U redu je činiti pogreške. Pogreške nam pomažu u učenju! Usredotočite se na rješavanje problema i korištenje pogrešaka kao prilike za promicanje "Pokušajmo ponovno" pristupa.
 • Znanje matematike je korisno za sve nas - od djece do odraslih - u svim aspektima naših života. Kad se roditelji i učitelji oduševe matematikom, tada se i djeca oduševe matematikom. Kada naglašavamo učenje i prihvaćamo pogreške, tada se djeca oduševljavaju učenjem. Kada se djeca usredotoče na rješavanje problema, umjesto na dobivanje pravog odgovora, uče više.

Nacionalno udruženje za edukaciju djece i Nacionalno vijeće profesora matematike:

 • potvrđuju da je visokokvalitetno, izazovno i dostupno matematičko obrazovanje za djecu od 3 do 6 godina vitalan temelj za buduće učenje matematike
 • u predškolskoj dobi djeca istražuju matematičke dimenzije svog svijeta: uspoređuju količine, pronalaze uzorke, snalaze se u prostoru i bore se sa stvarnim problemima kao što je održavanje ravnoteže na ogradi ili pošteno dijeljenje čokoladica s prijateljem
 • u osnovnoj i srednjoj školi djeca trebaju matematičko razumijevanje i vještine ne samo u matematičkim predmetima, već i u prirodoslovlju, društvenim znanostima i drugim predmetima
 • u srednjoj školi učenicima su potrebne matematičke vještine kako bi postigli uspjeh u predmetima poput informatike, programiranja i tehnološke pismenosti

Što je matematičko samopouzdanje i zašto je važno?

Matematičko samopouzdanje je vjerovanje pojedinca u svoju sposobnost da uspješno rješava matematičke probleme. To uključuje vjerovanje da se može nositi s matematičkim izazovima, razumijevanje matematičkih koncepata i vještina te sposobnost primjene tih znanja na rješavanje problema. Matematičko samopouzdanje se gradi kroz iskustvo i uspjeh u rješavanju matematičkih problema, što omogućava učeniku da stekne vjeru u svoje sposobnosti.

Kada učenik ima visoko matematičko samopouzdanje, to može pozitivno utjecati na njihovo ponašanje i izvedbu u matematici. Na primjer, oni će biti skloniji preuzeti rizik, izazvati sebe te pristupiti složenim zadacima s više samopouzdanja. S druge strane, kada netko ima nisko matematičko samopouzdanje, to može dovesti do osjećaja nesigurnosti, straha od grešaka i izbjegavanja matematike te razvijanja "straha od matematike".

Izgradnja matematičkog samopouzdanja je ključna za uspjeh u matematici i može biti podržana kroz različite metode učenja i poučavanja koje uključuju pozitivno ohrabrivanje, naglašavanje uspjeha i rada na prevladavanju matematičke anksioznosti.