PRIPREMA ZA ŠKOLU za predškolce i prvašiće

PRIPREMA ZA ŠKOLU za predškolce i prvašiće

PRIPREMA ZA ŠKOLU za predškolce i prvašiće kojima je potreban dodatan poticaj

Program Priprema za školu provodi se pod stručnim vodstvom učiteljica i odgajateljica i namijenjen je djeci koja se pripremaju za polazak u školu kao i djeci koja su krenula u školu, a trebaju dodatni poticaj. Program omogućuje individualni napredak svakog polaznika u skladu s njegovim mogućnostima.

Polazak u školu djetetu otvara potpuno novi svijet, pun promjena. Djetetova prva iskustva sa školom mogu utjecati na to kakve će osjećaje prema školi i učenju imati u budućnosti. Iako većina djece kreće u školu u istoj dobi, to ne znači da su svi jednako spremni za nova nadolazeća iskustva.

 

Što radimo na radionicama Priprema za školu?

 • Grafomotorika - pravilan hvat olovke, jasna linija uz adekvatan pritisak na podlogu
 • Predčitalačke vještine - rastavljanje i sastavljanje poznatih riječi na slogove, imenovanje i razlikovanje glasova u riječima
 • Predmatematičke vještine - razumijevanje odnosa broja, oblika i količine, logički zadaci, Numicon
 • Razvoj koncentracije i samopouzdanja
 • Poštivanje pravila i suradnja s drugima, praćenje niza uputa
 • Razvijanje pozitivne slike o sebi i drugima kroz psihološko-pedagoške radionice


U novom okruženju, poput prave male škole, vaši mališani napravit će veliki korak u socijalizaciji! Upoznat će nove prijatelje i naučiti kako se snaći u novoj okolini te pritom usvojiti poštivanje grupnih pravila i rješavanja konflikata.

Pri rješavanju zadataka i radnih listića naglasak je  na razvoju samopouzdanja kod svakog pojedinog djeteta. U želji da se izbjegne frustracija kod djece koja su manje uspješna u rješavanju određenih zadataka radit ćemo na grupnoj dinamici, odnosno uvažavanju, strpljenju i koncentraciji, a svako će dijete proći krug različitih zadataka i vježbi određenih vještina koje ćemo ponavljanjem usavršavati.

Kroz program potaknut ćemo djetetovo razumijevanje pravila igre, što će mu kasnije poslužiti za lakše razumijevanje i primjenu uputa za rad koje daje učitelj.

Roditelji redovito dobivaju osvrt o napretku i smjernice za daljnji individualni rad s djetetom.

Program Pripreme za školu osmišljen je na način da polaznici kroz igru, zabavu i druženje razvijaju samopouzdanje, radost ka učenju te usvajaju vještine važne za uspješno izvršavanje školskih zadataka:

 • Grafomotoričke vještine 
 • Razvoj logičkog razmišljanja - razumijevanje prostornih i vremenskih odnosa, uočavanje sličnosti i razlika, razvrstavanje, poznavanje boja.
 • Govor i rječnik 
 • Predčitalačke vještine  koje uključuju prepoznavanje simbola slova i povezivanje s odgovarajućim glasovima, glasovnu sintezu i analizu te poznavanje i značenje riječi. Jezično izražavanje te interes za slova polaznici će razvijati kroz izazove, iskustvene aktivnosti, rimu i priče te društvene igre.
 • Predmatematičke vještine koje uključuju uočavanje odnosa, količine, zajednička svojstva predmeta te usporedbu, pojam broja i količine, upotreba Numicon materijala pomoću kojeg djeca zavole matematiku prije polaska u školu.
 • Socio-emocionalne vještine uključuju suradnju s drugima, i prihvaćanje pravila grupe/razreda. Kroz posebno osmišljene aktivnosti, psihološko-pedagoške radionice djeca će naučiti kako prepoznati, izražavati i regulirati emocije, učiti o sebi, stvarati pozitivnu sliku o sebi.
 • Vještine usmjeravanja i održavanja pažnje koje uključuju vidnu i slušnu pažnju. Sve radionice osmišljene su tako da kontinuirano razvijaju pažnju polaznika i postepeno ih navikavaju na održavanje pažnje potrebne u školskim uvjetima.
 • Vještine učenja i pamćenja koje uključuju razvoj radnog pamćenja i vještine ponavljanja polaznici će kontinuirano usavršavati kroz igru i aktivnosti tijekom cijelog programa.